18. jaanuar 2018

Väga suure potentsiaaliga Noortesarja 2005 s.a nobedad tüdrukud

Selle nädala jooksul tutvustab Priit Aaviku Ujumisblogi võistlussarja "Noortesari" parimaid ujujaid. Täna on aeg tutvuda kiirete ja talendikate neidudega kelle sünniaastaks on 2005. 

Noortesarja parimaid piigasid sünniaastaga 2005 võib kirjeldada kui üks suur kamp väga potentsiaalikaid ujujaid. Kuigi piigade potentsiaal on suur, siis tegusid teevad nad juba tänasel päeval.

Anita Gudovskaja

TOP Ujumisklubi ujujal Anita Gudovskajal on käsil Noortesarjas kolmas hooaeg ning seni on tema esitused selles sarjas olnud vägagi muljetavaldavad. Mullu võitis ta Noortesarja finaalis neli kuldmedalit ja ühe pronksi, kaks aastat tagasi võitis ta samuti neli kuldmedalit. Ka sarja rekordeid on Gudovskaja püstitanud omajagu, mis näitab, et tegemist on Eesti ühe parima noorujujaga. 

Kui rääkida Gudovskaja põhidistantsidest, siis seda on raske määrata kuna piiga on nii mitmekülgne. Kuid tundub, et eelkõige on tema trumbiks rinnuliujumine, mis aitab kaasa ka väga heale kompleksujumisele. Aga hästi ujub ka teisi ujumisviise, kuid tulevikus ilmselt näeme teda eelkõige nendel kahel ujumisviisil tegusid tegemas. Eesti lühiraja meistrivõistlustel võitis ta endast kaks aastat vanemate piigadega võisteldes noorte klassis kaks hõbemedalit (100- ja 200 m rinnuli) ja pronksmedali (400 m kompleksi). Kui rääkides ujuja kehast, siis tundub Gudovskajal olevat suurepärased füüsilised eeldused tippu jõudmiseks. Jääme huviga ootama Gudovskaja tegusid nii Noortesarjas kui ka juba samm kõrgematel võistlustel.

Kirke Kübar

Kui mulluses Noortesarja finaalis võitis Gudovskaja neli kuldmedalit, siis ülejäänud kullad kuulusid Tartu Ujumisklubi ujujale Kirke Kübar. Ta ujus ennast võidule 200 m vabalt- ja kompleksujumises. Lisaks sai Kübar kaela veel kaks hõbemedalit. Kuigi neiu ujub hästi sprindidistantse, siis tema tugevus peitub eelkõige pikematel distantsidel. Väga hea "mootoriga" neiu suudab enda konkurendid pikkadel distantsidel lihtsalt purustada. Näiteks mullu finaalis võitis ta 200 m vabaltujumise enam kui kahe sekundilise eduga.

Kübaral on ka aasta noorem õde nimega Johanna kellest tuleb pikemalt juttu ühes teises postituses, aga kindlasti mõlema jaoks väga hea motivaator üks ja teine on. Noorem õde tahaks hirmsasti vanemale "ära panna" ning vanem õde ei saa kergemalt võtta, sest ei saa juu nooremale alla jääda. Aga tulles tagasi Kirke juurde, siis jääme ootama seda aastat ning näha mis tal tänavu meile varuks on. 

Lisett Tokovenko

Rõõm on näha, et ka pisematest klubidest tõusevad esile ka mitmed ujujad ning üks nendest on Wiru Swimi värvides ujuv Lisett Tokovenko. Siiski suure üllatusena see ei tule, sest sealse klubi eesotsas on Gunnar Tõnning, kes on üles kasvatanud suurepäraseid ujujaid juba mitmeid aastaid. Tokovenko on üks nendest ujujatest, kes mullu Noortesarja finaalis medalini ei jõudnud, aga kus alles piiga ujus Eesti lühiraja meistrivõistlustel. 

Ta läbis 50 m vabalt ajaga 28.18 olles enda vanustes parim, kuid muljetavaldav on pigem see, et pool aastat tagasi Noortesarja finaalis ujus ta 30.13. 2005 sünniaasta piigade Noortesarja rekord 50 m kroolisprindis on 27.67 ning ütleksin kohe välja, et Tokovenko on võimeline seda rekordit tänavu ületama. Hästi ujub ta 100 m kroolisprinti ning ka sama pikka kompleksi. Kuigi on näha, et sprinterlikud omadused on piigal olemas, siis vastupidavuse kallal tuleb lähiaastatel kõvasti tööd teha. Kõik eeldused Tokovenkol tippu jõuda on olemas, tuleb näha kõvasti vaeva ja usaldada kogu protsessi. 

Evalotta Victoria Aabrams

Hästi on esinenud ka Evalotta Victoria Aabrams, kes mullu Noortesarja finaalis võitis kaks hõbemedalit ning ühe pronksi. Kusjuures on ta ainukene Spordiklubi Shark ujuja, kes medalini küündis. Aabrams on arenenud aastatega tasa ja targu, kuid tulemused on siiani läinud pidevalt paremaks. Eesti lühiraja meistrivõistlustel viis ta enda tulemused uuele tasemele ujudes viiel vabaltujumise distantsil (50-100-200-400-800) kõik isiklikud rekordid.

Parimad tulemused ehk ujus ta just 400- ja 800 m vabaltujumises. Hetkel jääb tal 400 m vabaltujumises Noortesarja rekordist puudu veidi üle 10 sekundi, kuid kevadel toimuvas finaalis ei näe ma põhjust miks ei võiks ta seda tulemust rünnata. Kindlasti jahib ta tänavu finaalis ka kuldmedalit, kuid eelkõige on tähtsam tema üldine areng. Kui Aabrams suudab teha seda rasket tööd mida keskmaa krooliujumine nõuab, siis võime lähiaastatel temast kuulda veel palju.

Veel tahaks sellest vanuseklassist tuua välja mitmed ujujad, kes on näidanud vägagi häid tulemusi: Angelina Praun, Jekaterina Vorontsova, Polina Timofejeva ja Karolin Rahamägi. Mõistagi on neiud sellises vanuses vägagi noored ning lähiaastatel tõusevad kahtlemata esile ka teised. 

Parimatest 2004 s.a noormeestest saad lugeda SIIT:
Parimatest 2003 s.a noormeestest saad lugeda SIIT:

Parimatest 2004 s.a neidudest saad lugeda SIIT:

PÜSIGE LAINEL!