16. jaanuar 2018

Vägevas sõiduvees olevad Noortesarja vanimad neiud

Selle nädala jooksul tutvustab Priit Aaviku Ujumisblogi võistlussarja "Noortesari" parimaid ujujaid. Täna heidame pilgu peale Noortesarja kõige vanematele neidudele ehk 2004 s.a ujujatele. Kuigi selles vanusegrupis joonistub selgelt välja kaks liidrit, siis tüdrukud nende selja taga ei jää sugugi palju maha.

Kõige vanemad piigad Noortesarjas on aastate jooksul püstitanud mitmeid sarja rekordeid ning nüüd on mindud lausa ka Eesti noorte rekorditele kallale. 

Laura-Liis Valdmaa

Selle vanuseklassi hetke säravaim täht on Tartu Ujumisklubi ujuja Laura-Liis Valdmaa. Noor ujuja püstitas hooaja esimesel etapil kaks sarja rekordit ning on viimastel aastatel olnud suurepärases sõiduvees. Selle tunnistuseks on möödunud hooaja Noortesarja finaalis võidetud viis individuaalset kuldmedalit (maksimaalne arv kuus), lisaks sai Valdmaa kaela ka hõbemedali. Ta on näidanud kõikidel distantsidel vägagi head mitmekülgsust, kuid trumpaladeks tunduvad olema eelkõige selili- ja liblikujumine. 

Äsja lõppenud Eesti lühiraja meistrivõistlustel võitis Valdmaa endast aasta vanematega võisteldes lausa kuus noorte Eesti meistritiitlit. Täiskasvanute seas jäi tema parimaks neljas koht 200 m seliliujumises. Kirss tordil oli piiga elu esimene noorte rekord ning seda 50 m liblikujumises ajaga 28.35. Noortesarja rekordeid on erinevates vanuseklassides Valdmaa nimel hetkel seitse. Jääme ootama ülejäänud hooaega ning kindlasti Põhjamaade noorte meistrivõistlustel tasub sel piigal silma peal hoida. 

Brita Rannamets

Ujumise Spordiklubi ridadesse kuuluv Brita Rannamets on ainukene ujuja, kes möödunud hooaja Noortesarja finaalis Valdmaale vastu sai ning 50 m vabaltujumise võidu endale napsas. Lisaks veel kolm teist kohta ning pronksine autasu. Sarnaselt Valdmaale vägagi mitmekülgne kelle trumpideks on vabalt- ja liblikujumine. Rannamets on näidanud eelkõige parimaid tulemusi sprindidistantsidel, kuid ka pikemad alad on tal vägagi hästi välja tulnud. 

Mullu suvel võitis Rannamets Põhjamaade noorte meistrivõistlustelt pronksmedali 200 m liblikujumises. Enda trumpalal 50 m liblikujumises püstitas ta lühirajal detsembri alguses ka Eesti noorte rekordi, kuid paar nädalat hiljem Valdmaa selle ületas. Kuid mõlemad piigad on piisavalt noored, et see tulemus viia uutesse kõrgustesse. Noortesarja rekordeid erinevates vanuseklassides on 13-aastase ujuja nimel kolm. Individuaalseid medaleid kogunes Rannametsal talvel toimunud Eesti noorte meistrivõistlustel kuus. Jääme põnevusega ootama Rannamets vs Valdmaa duelle sellel aastal kui ka loodame, et Rannamets suudab arengus astuda järgmise sammu.

Elis Treial

Kui Noortesarjas räägitakse 2004 s.a neidude hulgas eelkõige Valdmaast ja Rannametsast, siis nende selja taga teevad korralike esitusi ka teised piigad ning üks nendest on Elis Treial. Ujumise Spordiklubi värvides ujuv Treial tegi väga korralikud esitused Eesti noorte meistrivõistlustel kus ta võitis aasta vanemate tüdrukutega konkureerides viis individuaalset pronksmedalit. Kuigi mullu toimunud Noortesarja finaalis võitis ta vaid ühe hõbemedali, siis selle veidi enam kui poole aastaga on Treial teinud korraliku arenguhüppe.

Eesti lühiraja meistrivõistlustel parandas ta enda isiklikke rekordeid sekunditega ning ka seetõttu leidis ta ennast tihti poodiumilt. Treiali puhul ei ole tegemist küll parima sprinteriga aga kõik distantsid 100 meetrist ülespoole sobivad talle suurepäraselt. Eriti hästi tunneb ta ennast selili- ja vabaltujumise distantsidel. Kui Treial suudab treeningutega jätkata ning areneda nagu ta seda tegi 2017. aasta teisel poolel, siis võime selle neiu nime küll meelde jätta. 

Elisabeth Viiding

Taaskord saame tuua Teieni ujuja, kes on teinud eelmise aasta teises pooles vägagi suure arenguhüppe. Kuigi mullu jäi Noortesarja finaalis medal võtmata, siis tänavu on ta tõusnud näiteks 50 m vabaltujumises üheks kuldmedali pretendendiks. Näiteks poole aastaga on ta parandanud 50 m kroolisprindis enda isiklikku rekordit sekundiga ja 400 m vabaltujumises ligi 17 sekundiga. 

Eelkõige tema trumbiks ongi vabaltujumine, siinkirjutaja arvamus on, et parim distants on Viidingul 100 m vabaltujumine. Tema suurepärane plahvatuslik jõud, kuid samas hea vastupidavus lubavad sel distantsil (lähi)tulevikus suuri tegusid teha. Kas ka nii läheb, see oleneb juba ujujast ja tema treenerist. Briisi Ujumisklubi ridades särav Viiding võitis Eesti lühiraja meistrivõistlustel hõbemedali ning on kindlalt liikumas kroolisprindi paremikku suunas. 

Neidude 2004 s.a seas tahaks lisaks ülalmainitud ujujatele veel välja tuua tugevad seliliujujad Laura Vitsut ja Aurelia Roos vastavalt Briisi Ujumisklubist ja Pärnu Spordikoolist. Heal tõusulainel tundub olevat ka Audentese Spordiklubi ujuja Angelina Paju, kes viimasel ajal on näidanud väga häid tulemusi sprindidistantsidel.

Parimatest 2003 s.a noormeestest saad lugeda SIIT:

PÜSIGE LAINEL!