16. märts 2018

5 kõige põnevamat distantsi mida jälgida Eesti karikavõistlustel

Homme algavad Tartus Aura ujulas Eesti karikavõistlused ning oodata on mitmeid põnevaid ujumisi meie tippude esituses. Nagu alati on mõned distantsid huvitavamad kui teised ning erand ei ole ka tänavune karikavõistlus. 

Toon nüüd Teieni viis kõige põnevamat distantsi tänavustel Eesti karikavõistlustel mida peab nägema. 

1. Meeste 200 m liblikat

Kui Eesti vetes on starti tulemas Kregor Zirk, siis silmad on ikka ja alati tema suunas pööratud. Kuigi stardib ta ka 200 m vabaltujumises, siis palju huvipakkuvam on hoopis 200 m liblikujumine. 18-aastase ujuja hooaja tippmark on 2.03,64, mis jääb kehtivale Eesti rekordile alla kolme ja poole sekundiga. Küsimusi enne starti on mitmed: Kui lähedale jõuab Zirk Eesti rekordile? Kas ta läheb ujub lihtsalt võidu peale? Igatahes jääme põnevusega ootama just seda distantsi ning mis tal meile seekord pakkuda on.

2. Naiste 100 m rinnuli

Eesti hooaja tippmargi valdajana tuleb sel distantsil starti 11-aastane Eneli Jefimova, kes tänavu läbinud kaks basseinipikkust ajaga 1.15,88. Vaatamata enda noorele vanusele on Jefimova tõusnud Eesti parimate rinnuliujujate sekka ning nüüd on tal võimalus ujuda kõrvuti selle ala Eesti rekordiomaniku Maria Romanjukiga. Slovakkias peetud mõõduvõtul kus Romanjuk küll diskvalifitseeriti ujus ta kaks sekundit kiiremini Jefimovast ning suure tõenäosusega võidab Tartus kindla esikoha. Siiski on põnev jälgida kuidas nooruke Jefimova hakkab vanemat konkurenti kimbutama ning kas saavutab tema järel teise koha. 

3. Meeste 50 m liblikat

Sellel distantsil ei ole küsimuseks kes selle ala võidab vaid kui suurelt Daniel Zaitsev võidab. Eesti rekordiomanik ja hooaja tippmargi valdaja on Eesti hetke esisprinter ning on tänavu enda rahvusrekordist jäänud vaid 38 sajandiku kaugusele. Arvestame fakti, et noormees naases alles treeninglaagrist ja ei ole selleks võistluseks valmistunud, siis on ta ikkagi suuteline ujuma 24-sekundi algusesse. See fakt ilmestab hästi kui suur potentsiaal tal sellel distantsil on tänavu suvel. Jääb üle vaid oodata kui suurelt Zaitsev seda distantsi domineerib.

4. Naiste 50 m vabalt 

Parima isikliku rekordiga sel distantsil läheb starti Eesti noorte- ja juunioride rekordiomanik Kertu Kaare. Temast kiiremini pole suutnud ujuda isegi nimekaim Kertu Ly Alnek. Kuigi Kaare on reeglina tippvormis vaid hooaja kõige tähtsamatel võistlustel, siis võib sellel alal tulla Alnekule lihtne jalutuskäik pargis. Siiski ei saa alahinnata Kaaret, sest tema häid sprinterlikke omadusi teavad kõik ning on kahtlemata suurfavoriit alavõidule. Lisaks on sellel distantsil väga palju nö musti hobuseid, mis teevad selle ala vägagi ettearvamatuks kui ka põnevaks. 

5. Meeste 100 m rinnuli 

Sarnaselt meeste 50 m liblikujumisele ei ole ka sel alal väga suurt kahtlust, kes esimesena finišiseina puudutab. Rinnuliujumise kindel esinumber Martin Allikvee on viimasel ajal olnud suurepärases hoos ning paar nädalat tagasi ujus väga head tulemused 50- ja 200 meetri rinnuliujumises. Ainuke distants kus tal hea tulemus tänavusel hooajal veel välja ujumata ongi 100 m rinnuliujumine, kuid võib ka juhtuda, et Allikvee läheb katsetab teisi taktikaid ning stardib hoopis teiste eesmärkidega. Allikvee on üks vähestest tegevujujatest, kes osalenud olümpiamängudel ning seega saab suur tähelepanu olema tema peal. 

PÜSIGE LAINEL!