3. mai 2018

Ligi 100 Eesti ujujat stardib Leedus toimuval sprindifestivalil

Täna õhtul sai Leedus Anykščiais alguse traditsiooniline sprindifestival. Võistlustel osalevad seitsme erineva riigi sportlased ning Eesti eest on vette hüppamas 98 ujujat.

Eesti tippudest on lühirajal toimuval võistlusel osalemas teistehulgas viimase kolme aasta parim Eesti naisujuja Maria Romanjuk, Margaret Markvardt, Andrei Gussev ja Janter Suun.

Võistlused toimuvad kolmes erinevas vanusegrupis. Põhivõistlus toimub reede-laupäev ning medalid jagatakse kõikidel 50- ja 100 meetri distantsidel. Võistluste kolm parimat mees- ja naisujujat FINA punktide põhjal teenivad vastavalt 500-300-200 eurot. Lisaks on rahalised auhinnad ettenähtud ka iga ala esikolmikule.

Täna toimus aga play-off süsteemiga võistlus (50 m distantsidel), mis pealtvaatajatele on eriti põnev. Nimelt peale eelujumisi jäävad alles kuus ujujat, kes alustavad heitlust esikohale veerandfinaalis. Sealt pääseb edasi poolfinaali neli ujujat ning seejärel finaali juba kaks kus selgub ka võitja. Tegemist on võistluste formaadiga kus määravaks saab nii kiirus kui ka vastupidavus kuna puhkus iga ringi edenedes väheneb.

Avapäeval pääses play-off süsteemiga võistluses poodiumile viis eestlast. Nendest edukaim oli Margaret Markvardt, kes võidutses 50 m seliliujumises saades viimases ringis ajaks 30.92. Põneva duelli pidas 50 m rinnuliujumises maha Maria Romanjuk, kes saavutas teise koha ajaga 31.11. Võitjale kaotas Romanjuk kümnendik ja isiklikule rekordile jäi ta alla vaid 11 sajandikuga. Andrei Gussev ja Alina Vedehhova saavutasid teise koha vastavalt 50 m selili- ja liblikujumises. Nende tulemused viimases ringis olid 25.94 ja 28.11. Poodiumile ujus ennast ka Brita Maria Maripuu, kes saavutas 50 m vabaltujumises kolmanda koha (28.08).

Võistlustel osaleb 46 erinevat klubi 591 ujujaga. Eelmisel aastal osutus see võistlus eestlastele vägagi edukaks kuna Joonas Niine ja Kertu Kaare püstitasid Eesti noorte rekordid.

Võistluste tulemused leiad SIIT:

PÜSIGE LAINEL!