18. mai 2018

Ujumistreeneri kuus erinevat ja tähtsat tahku

Sa võid enda treenerit kutsuda "Treeneriks", kuid tegelikkuses on ta midagi palju enamat kui lihtsalt treener. Sinu treeneril on palju erinevaid rolle ning ta tegeleb tihtipeale palju rohkemaga kui Sa arvata oskad. 

Treenerid on vastutavad paljude asjade eest ning hea ujumistreener tuleb kõigega toime, mis talle ette visatakse. Toon nüüd Teieni ujumistreeneri kuus erinevat ja tähtsat tahku.
 
1. Motivatsioonikõneleja

Kuigi iga treener ei pruugi alati anda enne võistlust või treeningut filmi "Lõvisüda" sarnast kõnet (Vaata siia mida mõtlen), siis suudavad nad alati enda sportlasi motiveerida. Olgu selleks mõned julgustavad sõnad enne trenni/võistlust või pikem monoloog sellest kuidas tuleb vastu pidada ning võiduka lõpuni minna. Ujujate motiveerimine on eraldi kunst, sest kõik vajavad erisugust motivatsiooni. Mõnele sobib nagu mainitud paarist julgustavast sõnast, teisele peab aga piltilikult öeldes jalaga veidi tagumikku andma. Hea ujumistreener leiab kõigi oma ujujatega ühise keele ning suudab neid motiveerida, siis kui nad seda kõige enam vajavad. 

2. Hull teadlane

Jah, ujumistreener on hull teadlane. Teistmoodi ei saa seletada seda kuidas treener mõtleb välja tehnika harjutusi, erinevaid režiime, mismoodi mingit harjutust ujuda jne. Igal treeneril on tagataskust alati võtta enda lemmikharjutused, kuid hea ujumistreener (loe: hull teadlane) suudab vastavalt vajadusele teha kiired muudatused. Ujumistreeneri pea pidevalt kalkuleerib, mõõdab, hindab ning see annab ühe hullu teadlase mõõdu välja küll. 

3. Seersant Treener

Ujumistreeneri töö pole ainult mõelda välja treeninguid ja anda motivatsioonikõnesid. Treener peab teadma millal peab rakendama distsipliini. Sest olgem ausad, päris tihti tuleb treeneril piir maha joonistada ning olla karm kuid aus. Treenerite ülesanne on tõmmata enda õpilastest välja see maksimum ning ninnu-nännutamisega reeglina tippu ei jõua. Tuleb anda konstruktiivset kriitikat ning aeg ajalt tõsta ka oma häält. 

4. Terapeut

On olemas enda ala spetsialistid, kes on suurepärased terapeudid kui selleks on vajadust. Aga ka treenerid on tegelikult päris head terapeudid. On ujujaid, kes lähevad enne starti väga närvi ning treeneritel tuleb tihtipeale teha kiire seanss oma hoolealusega. Mentaalne pool on ujumises sama tähtis kui füüsiline ning sageli on just treener see kes oskab anda parimat nõu.

5. Mehaanik basseinis

Ujumistreener on tõeline mehaanik basseinis, kes pidevalt putitab, parandab ja täiustab. Õlad valutavad? Vaatame üle kuidas sa ujud ning proovime seda parandada. Vesi läheb ujumise ajal ninna? Võtame korraks tempo maha ning teeme selgeks mis on valesti. Võistlustel ei paranda isiklikke rekordeid? Vaatame seda videot ning proovime probleemidele lahendust leida. Treeneril on arusaam ujumistehnikast ning ta pidevalt proovib seda parandada nagu mehaanik garaažis.

6. Visionäär

Ujumistreener peab olema visionäär ning nägema ujujast mitu sammu ette. Ujujad tihtipeale mõtlevad sellele, et treening üle elada ning kiiresti söögilaua taha saaks. Treenerid, aga mõtlevad lühi- ja pikaajalisi plaane. On treenereid kes mõtlevad aasta kaupa, on neid kes nelja aasta kaupa ning mõeldakse isegi veel rohkem ette. Ujujad ei mõtle sellistele asjadele, aga treeneril peab olema kindel visioon kuhu enda rühmaga jõuda. Planeerimine ning visiooni loomine nõuab kannatlikust, oskust ja asju näha suuremas pildis kui päeva kaupa. Ujumistreeneri visioon on üks tähtsamaid aspekte selle ameti juures. 

PÜSIGE LAINEL!