28. juuli 2018

EM-i startlist väljas: Kas eestlased üldse jõuavad poolfinaali?

3. augustil algavad Šotimaal Euroopa meistrivõistlused kuhu on pileti lunastanud 20 Eesti ujujat. Nüüd on väljas ka võistluste startlist, mis reastab ujujad viimase 15 kuu tulemuste põhjal.

Eestlaste jaoks midagi rõõmustavat startlisti vaadates ei ole, pigem tekib küsimus kas keegi üldse eelujumistest edasi pääseb.

Vaadates lähemalt Euroopa meistrivõistluste startlisti, siis kõige mustema stsenaariumi korral võib Eesti koondist tabada kollektiivne krahh. See pole öeldud vaid suusoojaks kuna ükski meie tippujuja ei ole startlistis 20 parema seas. Muidugi üks asi on see, mis on paberi peal ja teine see mis hakkab juhtuma nädala pärast basseinis. 

Kregor Zirki on ees ootamas esimene tõeline proovikivi täiskasvanute seas. Lühirajal oli ta edukas ja pääses kahel korral finaali, kuid ülejäänud Euroopat ja maailma see võistlus väga ei huvita. Kogu fookus on suunatud tippujujatel siiski 50 meetri basseini kus toimuvad ka olümpiamängud. Zirk on eelülesandmisaegade põhjal enda põhialal 100 m liblikujumises 31. kohal ja 200 m vabaltujumises alles 50. positsioonil. 

Poolfinaali ehk 16 parema sekka jõudmiseks tuleb Zirgil näidata elu parimaid tulemusi ning isegi nendest ei pruugi piisata. Eelmisel aastal ujutud 100 m liblikujumise mark on eestlasel 52.83, startlistis on 16. aeg hetkel 52.01 ehk vahe on päris suur. 200 m vabaltujumises on samad numbrid vastavalt 1.49,91 / 1.47,40. Natuke leevendust pakub fakt, et igast riigist pääseb poolfinaali kaks ujujat, kuid tase on sellegipoolest väga kõrge. 

Martin Allikvee on enda põhialal, 200 m rinnuliujumises, paiknemas 25. kohal. Tänavu ujutud hooaja tippmark on Allikveel 2.13,66, isiklik rekord on 2.12,80. Eelülesandmis aegade põhjal on 16. tulemus 2.11,60, nii kiiresti ilmselt finaali pääsemiseks ujuda ei tule, kuid Eesti rekordiga võib eestlane ka poolfinaaliukse taha jääda. Meie seliliujujad Ralf Tribuntsov ja Karl Johann Luht võivad poolfinaali pääseda eelkõige 50 m seliliujumises, kuid selleks tuleb ilmselt olla veidi nobedam Eesti rekordist 25.45. Poole pikemal distantsil on vahe Euroopa tippudega märgatav ning edasipääsu võimalused minimaalsed. 

Meie esisprinter Daniel Zaitsev ei ole suutnud 50 m vabalt- ja liblikujumises parandada enda isiklikku rekordit (22.48 / 23.85) enam kui kaks aastat juba. Kui liblikujumises on ta stabiilselt sel hooajal suutnud näidata tulemusi 24 sekundi algusesse, siis vabaltujumises on tekkinud suurem seisak. Hetkel on 20-aastane ujuja 50 m liblikujumises 32. kohal, kuid edasipääs võimatu ei ole. Naiste seas on võimalusi pääseda poolfinaali ainult Maria Romanjukil ja Aleksa Goldil, aga on ka neil üpris keeruline ülesanne ees ootamas. Romanjuk on enda põhialal 100 m rinnuliujumises 26. kohal, kuid hetke 16. aeg on täpselt sekundi kaugusel. Goldil tuleks 200 m seliliujumises parandada enda Eesti rekordit 1-2 sekundit. 

3.-9. augustini kestvad Euroopa meistrivõistlused näitavad kas Eesti koondis jääb esmakordselt pärast pikki aastaid EM-il poolfinaalkohata või suudavad meie parimad ujujad Euroopa tippudega sammu pidada. 

PÜSIGE LAINEL!