19. juuli 2018

Juunioride koondis ebaõnnestus, noortekoondis näitas potentsiaali ja oli Harju keskmine

Tänavuse suve kõige tähtsamad võistlused noorte- ja juunioride vanuseklasside ujujatele on läbi saanud. Meie parimad noored osalesid Põhjamaade noorte meistrivõistlustel ja juuniorid startisid Euroopa juunioride meistrivõistlustel. 

Eriti nukker oli seis Euroopa juunioride meistrivõistlustel kus tänavune koondis näitas viimase 10 aasta kõige kehvemaid resultaate.
 
Koondise päästis täielikust hävingust Joonas Niine, kes pääses 50 meetri rinnuliujumises poolfinaali ja saavutas 15. koha. Kuigi Niine ujus kolmel alal neljast isikliku rekordi, siis mullu pääses ta kahel alal poolfinaali. Seega ühest küljest on omavanuste seas Euroopa 16 parema sekka jõudmine väga hea saavutus, teisalt vaadates tema eelmise hooaja minekut loodeti temalt ikkagi finaalikohta. 

Niine kõrval võib võistluse õnnestunuks lugeda Alex Ahtiainen, kes oli 100 m liblikujumises lähedal poolfinaalile ja ujus korraliku tippmargi. Temal on järgmine aasta võimalus sel võistlusel taas osaleda ning kahtlemata on noorel ujujal ka finaali potentsiaali, kuid eks aeg näitab kuidas tal aasta pärast läheb. Ülejäänud üheksast ujujast, kes individuaalselt startisid, ei suutnud mitte ühtegi isiklikku rekordit ujuda lausa seitse sportlast. Neiud suutsid 15-st individuaalsest stardist ujuda vaid ühe isikliku rekordi. 

Seega ei ole ka üllatav, et viimase 10 aasta kõige kesisem saak Euroopa juunioride meistrivõistlustelt saadi. Ka kohtade mõistes olid eestlased ikkagi statisti rollis, vaid neli ujujat suutsid ennast 35 parema sekka ujuda. Eestlaste keskmiseks kohaks oli tänavu 44. koht. 

Noortekoondises särasid vaid üksikud ujujad

Põhjamaade noorte meistrivõistlustel osales suur 29-liikmeline koondis, poodiumile astus individuaalselt vaid kolm ujujat - Laura-Liis Valdmaa, Gregory Kask ja Katriin Hansalu. Koos teateujumistega võideti ühtekokku 10 medalit, mis on seitse medalit vähem kui eelmine aasta, kuid üks rohkem kui tunamullu. Kolm aastat tagasi võideti lausa 20 medalit, seega tänavuselt noortekoondiselt Harju keskmine medalisaak. 

Kuigi noorte puhul tuleks vaadata rohkem kui hästi nad individuaalselt esinesid ning isiklikke rekordeid suudeti ujuda üle poolte startitest (55%). Nende vanuses ujujate puhul võib aastaga muutuda väga palju. Positiivne oli ka see, et paar ujujat jõudsid medalile lähedale, kuid i-le jäi täpp peale panemata. 

Kas teateujumise rahvusrekordite üle rõõmustada või kurvastada? Natukene ehk naljakas küsimus, sest iga rekordi püstitamine on auasi. Kui vaadata laiemat pilti, siis noormeeste 4x200 m vabaltujumise nelik ujus küll uue noorte rekordi, kuid jäid viiendaks ja kaotasid võitjale ligi 17 sekundit ehk enam kui 25 meetrit. Kuna riiklikul tasemel puudub ujumises tugev süsteem (puudub igasugune süsteem), siis pildile ehk medalile ujuvadki ennast üksikud talendid. 

PÜSIGE LAINEL!