4. juuli 2018

Neli maailma tippklassist ujujat keda Euroopa juunioride meistrivõistlustel jälgida

Tänavune juunioride EM on meil vaid kiviviske kaugusel Helsingis ning lisaks Euroopa kõige kiirematele noortele ujujatele on stardis ka mitmed ujujad, kes tegusid teinud juba täiskasvanute seas. 

Juunioride EM-il stardivad kuni 18-aastased ujujad ning suure tõenäosusega on Helsingis stardis mitmeid tulevasi olümpiavõitjaid. Heidame pilgu peale neljale maailma tippklassist ujujale, keda tänavustel võistlustel jälgida.

1. Kristof Milak 

Eelmisel aastal tegi võistluste kõige vägevama etteaste 18-aastane Kristof Milak, kes läbis 200 m liblikat ajaga 1.53,79 millega ta püstitas ka juunioride maailmarekordi. See aeg oli kiirem ka tulemusest mida suutis selles vanuses legendaarne Michael Phelps. Mullu võitis Milak kodurahva silme all ka täiskasvanute MM-il hõbemedali ja seda 100 m liblikujumises. Isiklik rekord on ungarlasel sel distantsil nii kõva kui 50.62, mis on samuti juunioride maailmarekord.

Tänavu on Milak samuti olnud hirmsas löögihoos ujudes Ungari meistrivõistlustel 200 m liblikat maailma hooaja tippmargiga 1.52,71 ning jääb nüüd Phelpsi nimel olevast maailmarekordist vaid sekundi kaugusele. Helsingis ootab ungarlast tihe võistlusprogramm, sest hüppab ta vette lausa seitsmel individuaalsel distantsil. 

2. Kliment Kolesnikov

17-aastane venelane Kliment Kolesnikov võitis eelmisel aastal 50- ja 200 m seliliujumise ning üritab tänavu lisada enda kollektsiooni ka 100 m seliliujumise distantsi kuldmedali. Mullu jäi tema saldoks sel võistlusel seitse medalit - 2 kulda, 4 hõbedat ja 1 pronks. Detsembris toimunud Euroopa lühiraja meistrivõistlustel kinnitas ta kanda täiskasvanute seas tulles võitjaks 100- ja 200 m seliliujumises. 

Lisaks säras ta lühirajal veel uue maailmarekordiga läbides 100 m selili ajaga 48.90. Ka pikas basseinis kuulub talle seliliujumises mitmeid juunioride maailmarekordeid. Helsingis stardib venelane kõikidel seliliujumise distantsidel ja 50- ja 100 m vabaltujumises. 

3. Anja Kesely 

Aasta tagasi Iisraelis võitis ungarlanna Anja Kesely 200-400-800-1500 meetri vabaltujumise ning oli võistluste kõige edukam naisujuja. Aasta hiljem on ta nendel distantsidel veelgi suurem favoriit ning vastast talle väga ei leidu. 

17-aastane Ungari talent võtab tänavu ette enda tavapärased vabaltujumise distantsid ning üritab poodiumile astuda kompleks- ja 200 m liblikujumises. Ungari loodab Keselyst vähemalt sama suurt ja mitmekülgset staari nagu seda on hetkel Katinka Hosszu. Eelmise aasta täiskasvanute MM-il jõudis Kesely finaali 400- ja 1500 m vabaltujumises.

4. Freya Anderson 

Britt Freya Anderson oli üks nendest ujujatest, kes osales mullu nii juunioride kui ka täiskasvanute maailmameistrivõistlustel. Juunioride seas talle 100 m vabaltujumises vastast ei leidunud ning suurepärase ajaga 53.88 tuli ta ka võitjaks. Head vormi näitas ta ka täiskasvanute konkurentsis jõudes poolfinaali. 

Ta saab Helsingis olema suurfavoriit võidule 50- ja 100 meetri vabaltujumises. Heade sprinteri omadustega Anderson võib hea aja ja kohaga üllatada ka 50 m liblikujumises. 

PÜSIGE LAINEL!