3. august 2018

EM-i 1. PÄEVA EELVAADE: Zirk loobus esimesest alast, Tribuntsov ja Luht jahivad poolfinaalkohta

Täna saavad Šotimaal alguse 34. korda toimuvad Euroopa meistrivõistlused ning võistluste avapäeval teevad Eesti koondise ujujad üheksa individuaalset starti ning hüppavad vette kahes teateujumises.

Ujumisblogi toob Teieni nüüd Eesti koondise esimese võistluspäeva eelvaate, et võistluste jälgimine oleks võimalikult mugav.

Esimesena pidi eestlastest Šotimaal vette hüppama Kregor Zirk 400 m vabaltujumises, kuid treeneritega arutades on 19-aastane Eesti koondise esinumber sellest distantsist loobunud. Igapäevaselt Türgis treeniv Zirk on EM-il keskendunud eelkõige 100- ja 200 meetristele distantsidele ning 400 meetri vabaltujumine nõuab teistsugust ettevalmistust. Samuti kulutab selline distants palju ka eestlase jõuvarusid seega Ivar Stukolkini 38-aastane Eesti rekord jääb endiselt püsima. 

Eesti koondise avastardi au kuulub seega Kertu Ly Alnekule ja Kertu Kaarele 50 m vabaltujumises. Mõlemad neiud stardivad kolmandas vahetuses ja seda vastavalt 1. ja 0. rajal. Alnek on tänavu läbinud distantsi ajaga 26.02 ning tal on võimalus viienda Eesti naisujujana saada kirja aeg alla 26-sekundi. Pärast ebaõnnestunut Euroopa juunioride meistrivõistlusi on tõestamise koht ka Kaarel, kes on 15-aastaselt tänavu koondise pesamuna. Mullu ujutud juunioride tippmargi 26.21 alistamine oleks täiskasvanute tiitlivõistluste debüüdil suurepärane saavutus.

Järgmisena on kavas meeste 50 m seliliujumine ning pilgud pööratud Ralf Tribuntsovi ja Karl Johann Luhti suunas. Tribuntsov pääses sel alal kaks aastat tagasi poolfinaali kus ta saavutas 15. koha ning oli ainuke ujuja, kes individuaalselt eelujumistest edasi pääses. Tema nimel olev Eesti rekord 25.45 on juba kolme aasta vanune ning selle alistamine võib tuua ka poolfinaalkoha, kuid võib samas jätta ka tühjad pihud. 

Luht on tänavu tõestanud ennast USA-s ja viinud isikliku tippmargi 25.69 peale ning on sellega ka Eesti hooaja edetabeli liider. Kui 21-aastane Luht suudab tippmarki mõned kümnendikud kärpida veelgi on võimalus, et saab ta kirja enda karjääri esimese individuaalse rahvusrekordi ja miks mitte pääseda ka poolfinaali. Kirss tordiks on asjaolul, et Luht ja Tribuntsov ujuvad kolmandas vahetuses kõrvuti radadel. Lisaks tulevad starti veel koondise debüüti tegev Marko-Matteus Langel ja Armin Evert Lelle

Naiste 100 m liblikujumises selgitavad Gerda Pak ja Margaret Markvardt omavahel välja Eesti parima sellel distantsil. Sellel hooajal on mõlemad neiud ujunud praktiliselt sama aja vastavalt 1.01,87 ja 1.01,88. Markvardti isiklik rekord on kaks aastat tagasi EM-il ujutud 1.01,40, mis vajab kindlasti üle ujumist. Huvitaval kombel stardivad ka nemad koos esimeses vahetuses, Markvardt teisel ja Pak kuuendal rajal. Omaette eesmärgiks võiks mõlemal olla ka 1.01 alistamine millega said viimati Eesti naisujujad hakkama 2012. aastal. 

Avapäeva viimase individuaalse stardi teeb Martin Allikvee ja seda 100 m rinnuliujumises. Kuigi põhidistantsiks on tal 200 meetrit, siis heaks tulemuseks on ta võimeline ka sel alal. Isiklik rekord 1.01,35 on ujutud kaks aastat tagasi ning selle üle ujumine on Allikveele jõukohane. Etteaste võib kordaläinuks lugeda kui eestlane suudaks näidata aega alla 1.01, see on juhtunud Eesti ujumise ajaloos vaid korra kui Martti Aljand ujus 2009. aastal Eesti rekordi 1.00,56. Rinnuliujumine on tõusnud üheks kõige konkurentsitihedamaks alaks Euroopas ning edasipääsu nimel tuleb näidata juba Eesti rekordi väärilist aega. 

Avapäeva lõpetavad meeste- ja naiste 4x100 m vabaltujumised. Enda nö. lahtiujumise teeb Kregor Zirk, kes ujub teist vahetust. Finaalidesse jõudmine on mõlemal võistkonnal pigem teoreetiline, kuid rahvusrekord oleks ka omamoodi hea saavutus. Meestel tuleb selleks keskmiselt ujuda ühte vahetust 50,13 ja naistel 56,86 sekundit. Naiste 4x100 m vabaltujumise Eesti rekord on teateujumistest vanim ning püsinud aastast 2007, mehed ujusid rekordi EM-il kaks aastat tagasi.

Ujumise EM-i on avapäeval võimalus jälgida Tallinna TV vahendusel (11:45-12:45) ning täies mahus Eurospordi kanalilt.

Eestlaste stardid 03.08:

12:13 - 50 m vabalt - Kertu Kaare, Kertu Ly Alnek
12:24 - 50 m selili - Ralf Tribuntsov, Karl Johann Luht, Armin Evert Lelle, Marko-Matteus Langel
12:36 - 100 m liblikat - Margaret Markvardt, Gerda Pak
12:46 - 100 m rinnuli - Martin Allikvee
13:01 - 4x100 m vabalt - Eesti naiskond
13:12 - 4x100 m vabalt - Eesti meeskond

Kõik võistlustulemused leiad SIIT:

PÜSIGE LAINEL!