3. august 2018

EM-i 2. PÄEVA EELVAADE: Kas eestlased teevad vigade paranduse ja Zirk teeb Eesti ujumise ajalugu?

Teine võistluspäev ujumise EM-il on loetud tundide kaugusel ning täna läheb individuaalselt starti 12 eestlast. Avapäeval jäid Eesti koondislaste esitused kahvatuks, sest kamba peale suudeti ujuda vaid üks isiklik rekord. 

Teise päeva eel on kõige põletavam küsimus millises vormis on Kregor Zirk ja kas ta suudab 200 meetri liblikujumises esimese eestlasena ujuda alla kahe minuti. 

Meeste 200 m liblikujumine on kavas hommikuse osa kolmanda alana ning Zirk on tegemas enda esimest individuaalset starti nendel tiitlivõistlustel. 19-aastase eestlase isiklik rekord on aprillis ujutud 2.02,25, kuid näiteks juba kaks aastat tagasi ujus ta seda distantsi alla 2.03. Kehtiv Eesti rekord kuulub Osvald Nitski nimele ajaga 2.00,11 ja selle ületamine nõuab suurt rekordi parandust. Edasipääs poolfinaali saab olema väga keeruline, sest viimase 15 kuu jooksul on lausa 23 starti tulevat meest läbinud selle distantsi alla kahe minuti. 

Samal alal on starti tulemas ka Joshua Gold kelle jaoks on see ainuke individuaalne distants. Eelmisel aastal ujus ta isikliku rekordi 2.03,69 ning kui vormikõver lubab, siis uus tippmark oleks debüüdil hea saavutus. Lisaks tulevad starti veel ka Cevin Anders Siim ja Armin Evert Lelle

Meeste 100 m vabaltujumises tuleb starti neli Eesti ujujat - Marko-Matteus Langel, Daniel Zaitsev, Andri Aedma ja Nikita Tšernõsev. Nendest parima isikliku rekordiga on Tšernosev (51.02), ülejäänud meeste tippmargid jäävad 51.16-51.67 vahemikku. Õnnestumiseks võib kõikidel meestel lugeda tulemust alla 51-sekundi, mis siiski jätavad nad poolfinaalidest kaugele. Omaette eesmärk võiks olla ka Zirgi hooaja tippmargi (50.73) ületamine. 

Kas Romanjuk teeb tiitlivõistlustel läbimurde?

Eesti naisujujad on viimased üheksa tiitlivõistlust ehk viis aastat pidanud leppima vaid eelujumistega ning tõehetk on ees ootamas ka 21-aastast Maria Romanjuki, kes on jõudnud enda parimasse sportlasikka. Mullu ujutud 100 m rinnuliujumise Eesti rekord 1.08,81 oli märk sellest, et Romanjuk on suuteline ujuma tiitlivõistluste poolfinaalkohtade nimel. Siiski on täna vaja 100% õnnestumist stardist finišisse ja saame näha milleks meie viimase kolme aasta parim naisujuja suuteline on. Samal alal on startimas ka 22-aastane Maria Harutjunjan kelle jaoks on see juba neljas pikaraja EM. Aeg alla 1.11 oleks Harutjunjani jaoks väga hea õnnestumine, isiklik tippmark on eestlannal kaks aastat tagasi EM-il ujutud 1.11,22

Teisel päeval näeme 50 m seliliujumises võistlustules ka Margaret Markvardti ja Kertu Kaaret. Pärast ebaõnnestunud avapäeva tahavad mõlemad neiud kindlasti teha vigade paranduse ja ujuda elu parimad tulemused, mis on neil vastavalt 29.77 ja 30.21. Esmakordselt on tiitlivõistlustel kavas 4x200 m sega vabaltujumine, kus stardis ka Eesti võistkond. Kui tõsiselt suuremad riigid seda distantsi võtavad selgub homme, sest tegemist ei ole olümpiaalaga ning pigem väsitab suuri staare. Starti tuleb vaid 11 riiki ning eeldatavalt peaksime San Marinost kindlasti üle olema, edasine sõltub juba pigem sellest kes suurtel riikidel seda ala ujuma pannakse.

Eestlaste stardid 04.08:

11:30 - 100 m vabalt - Marko-Matteus Langel, Daniel Zaitsev, Andri Aedma, Nikita Tšernõsev
11:50 - 100 m rinnuli - Maria Romanjuk, Maria Harutjunjan
12:03 - 200 m liblikat - Kregor Zirk, Joshua Gold, Cevin Anders Siim, Armin Evert Lelle
12:17 - 50 m selili - Margaret Markvardt, Kertu Kaare
12:30 - 4x200 m sega vabalt - Eesti võistkond

Kõik tulemused leiad SIIT:

PÜSIGE LAINEL!