18. august 2018

Loe ja saa teada milline nägi välja Michael Phelpsi võistluseelne rutiin

Kõigi aegade parimale ujujale Michael Phelpsile oli võistluseelne rutiin sama tähtis kui võistlus ise. Pinge enne tähtsaid starte oli meeletu ning paljud ei suudaks selle all midagi ära teha, kuid Phelps töötas välja võistluseelse rutiini, mis aitas ta lõõgastuda ning mõtted eemale viia. 

Suure võistluspäeva hommikul ärgates on kahtlemata tunda erinevaid emotsioone alates närvilisusest, kartusest, elevusest jne. 

Raske töö treeningutel on tehtud, kuid nüüd on vaja võistlustel olla enda mõtetega "kodus" ning realiseerida kogu see töö heaks tulemuseks. 23-kordse olümpiamängude kuldmedalisti Phelpsi jaoks tähendas võistluseelne rutiin seda, et ta kontrollib asjade kulgu ning on fokuseeritud vaid ühele asjale - heale tulemusele basseinis. 

Kui Phelps võitis Pekingi olümpiamängudel uskumatuna näivad kaheksa kuldmedalit, siis oli tema võistluseelne rutiin järgmine: Võistluspäeva hommikul tegi ta korraliku söögi, sest ees ootas teda pikk ja väsitav päev. Ta sõi hommikuks mitu muna, kaerahelbe putru ja neli klaasi energia smuutit. Ujulasse jõudes tegi alati samasuguse venitamise rutiini, et keha ja vaim oleks valmis basseini hüppamiseks. Phelpsil oli alati kindel järjekord, mis lihasgruppidest ta alustab venitamist ja lõpetab, pärast põhjalikku soojendust läks ta basseini soojendust ujuma. 

Võistlussoojendus nägi Phelpsil välja järgmine: 800 meetrit rahulikku ujumist erinevates ujumisviisides. 600 meetrit jalgu, et enda jalad käima saada. 400 meetrit ainult kätega ujumist. 200 meetrit tehnika harjutusi. Lõpetuseks tegi ta võistluskiirusel 25 meetrised lõike vastavalt sellele mida ta antud päeval ujus. Ühtekokku oli Phelpsi soojenduseks 2-2,5 kilomeetrit. 

Pärast soojendust kui oli aeg võistluspüksid jalga tõmmata, siis kõrvklappides tümpsus tal juba muusika. Phelps on tunnistanud, et enne võistlust meeldib talle eelkõige kuulata räppi eesotsas Eminemi, Jay Z ja Lil Wayne'ga. Stardipukkide taga Phelpsi rutiini jätkus. Ta venitas oma jalgu vastu stardipukke, esmalt sirge jalaga venitus ja siis põlvest kõverdatud venitus, alati vasak jalg enne. Sel hetkel oli ta juba parema kõrvaklapi peast võtnud ning pärast nime tutvustamist võttis ta ka vasaku kõrvaklapi peast ning ka parka seljast. Stardipuki peale läks ta alati vasakult poolt ning puki peal tegi ta enda legendaarse käteliigutuse (teinud seda 11-aastasest saadik) kus käed löövad risti vastu selga. Seejärel hüppas ta juba vette ning edasine on ajalugu. 

PÜSIGE LAINEL!