25. august 2018

Millal langevad viimased "imetrikoodega" ujutud naiste ja Michael Phelpsi maailmarekordid?

Aastal 2010 keelustati kummi- ehk imetrikood ning sellest ajast alates võivad mehed võistlustel ujuda pükstega, mis on puusadest põlvini ja naised trikooga, mis ulatuvad põlvini. Mõistagi enam kummi materjalist võistlusvarustust kasutada ei tohi ning kõik tooted peavad olema tekstiilipõhised. 

2009. aasta MM-il ujuti uskumatuna näivad 43 maailmarekordit ja rekordid langesid peaaegu kõikides ujumistes. Ka mitmed tänaseni püsivad Eesti rekordid on ujutud just selle aasta MM-il.

Heidame nüüd pilgu kolmele Michael Phelpsi maailmarekordile, Aaron Piersoli legendaarsele seliliujumise tippmargile ja naiste ilmarekorditele. Tegemist on kaheosalise artikli II osaga, loe I osa SIIT

Meeste 100- ja 200 m liblikat

Mõistagi kuuluvad 100- ja 200 m liblikujumise maailmarekordid 23-kordse olümpiavõitja Michael Phelpsi nimele. Roomas toimunud MM-il sai temast 100 m liblikujumises esimene meesujuja, kes ujunud distantsi alla 50 sekundi ehk ajaga 49.82. Eelmise aasta MM-il jäi Phelpsi kaasmaalane Caeleb Dressel vaid nelja sajandiku kaugusele maailamarekordist ujudes kõigi aegade teise tulemuse 49.86. Legendaarne Phelpsi rekord võib langeda juba järgmise aasta MM-il, kuid võib vastu pidada ka Tokyo olümpiani. 

200 m liblikat oli Phelpsi "lapsukene" ning distants mis meeldis talle kõige enam. Juba 15-aastaselt ujus ta sel alal olümpiamängude finaalis ja saavutas viienda koha. Rooma MM-il viis ta maailmarekordi 1.51,51 peale. Järgmine kõige kiirem ujuja (Laszlo Cseh) on läbinud distantsi ajaga 1.52,70, kuid tema on juba enda karjääri lõpufaasis. Kõigi aegade kolmas mees 18-aastane Kristof Milak ujus tänavu märtsis distantsi ajaga 1.52,71 ning oli EM-il sellest ajast paar sajandikku aeglasem. Teda peetakse ka järgmiseks maailmarekordiomanikuks ja usutavasti just Tokyo olümpiamängudel peaks tema jaoks aeg küps olema, aga miks mitte juba ka järgmine aasta. Phelpsi Roomas ujutud maailmarekordid on sedavõrd erilisemad, sest pärast Pekingi olümpiat võttis ta pool aastat vabaks ning sama palju aega jäi tal valmistuda MM-iks. Mis ajad oleksid olnud siis kui ta oleks MM-il olnud samasuguses vormis nagu Pekingis....

Meeste 400 m kompleksi 

See Michael Phelpsile kuuluv maailmarekord on individuaalselt kõige kauem rekorditeraamatus püsinud. Samuti ei ole see ujutud päris imetrikooga ning tegelikult üldsegi mitte trikooga. Pekingi olümpial ujutud tippmargi 4.03,84 ujus Phelps pikkade ujumispükstega, mis teeb tema tulemuse veelgi märkimisväärsemaks. Ükski teine meesujuja ei ole 400 m kompleksi suutnud ujuda alla 4.05 ning hetkel on ainult ameeriklane Chase Kalisz, kes võiks lähiaastatel kaasmaalase rekordit ohustada. Kalisz ujus mullu MM-il 4.05,90. Kusjuures Rio olümpiaks valmistusid Phelps ja Kalisz koos ning 23-kordne olümpiamängude kuldmedalist on noort ameeriklast pidanud nagu enda nooremaks vennaks. 

Meeste 200 m selili 

Üks legendaarne rekord on Aaron Piersoli 200 m seliliujumise maailmarekord ajaga 1.51,92. Viimase kuue aasta jooksul ükski meesujuja alla 1.53 ujuda suutnud ei ole, kuid 1.53 on saanud paljudele juba täiesti jõukohaseks tulemuseks. Olgu ka märgitud, et ka Piersol ei ujunud seda rekordit trikooga vaid pikkade pükstega. EM-il ujus 21-aastane venelane Evgeny Rylov uue Euroopa rekordi numbritega 1.53,36 ning kahtlemata lähiaastatel hakkab ta rekordile vaikselt lähemale liikuma. Rio olümpiavõitja Ryan Murphy ujus paar nädalat tagasi isiklikuks rekordiks 1.53,57 ning arvestades fakti, et Rios ujus Murphy 100 m seliliujumises üle just Piersoli imetrikooga ujutud maailmarekordi, siis tahaks ta seda saavutust korrata ka poole pikemal distantsil. Ilmselt järgmine aasta rekordit veel ei ohustata, kuid Tokyos võib see rekord juba langeda. 

Naiste 200 m vabalt

Naistel on imetrikoode ajastust järele jäänud vaid kaks maailmarekordit. Üheks nendeks on Federica Pellegrini 200 m vabaltujumise tippmark 1.52,98. Pellegrini võitis juba 16-aastaselt olümpiamängudel medali ning võitis sellel distantsil kõik võimalikud rahvusvahelised kuldmedalid. Kuigi keegi veel seda rekordit tõsiselt ohustanud ei ole, siis rekord saab järgnevatel aastatel kahtlemata õhus olema. 400-800-1500 meetri vabaltujumise maailmarekordinaine Katie Ledecky isiklik rekord sel distantsil on 1.53,73 ja kuigi tegemist on Ledecky jaoks pigem kõrvalalana, siis on tal kahtlemata võimekus see maailmarekord üle ujuda. Teine naine kes võib rekordit järgnevate aastate jooksul ohustada on kanadalanna Taylor Ruck. Alles 18-aastane ujuja hakkab sügisest treenima koos Ledeckyga Stanfordi ülikoolis ning hetkel olev tippmark 1.54,44 paraneb järgmiste aastate jooksul kahtlemata. 

Naiste 200 m liblikat

Ja kõige raskemini ületatava maailmarekordi olen jätnud viimaseks - naiste 200 m liblikat. Hiina meistrivõistlustel ujus hiinlanna Liu Zige distantsi ajaga 2.01,81 ja mis võimas tulemus oli see. Esiteks, järgmine kõigi aegade kiireim tulemus on 2.03,41 (2009 Rooma). Viimase viie aasta jooksul on kõige parem tulemus olnud vaid 2.04,78 ehk enam kui kolm sekundit maailmarekordist. Millal see maailmarekord üle ujutakse? Väga keeruline prognoosida, kuid loodetavasti on uus maailmarekordiomanik juba sündinud võib olla ka mitte. Igatahes jääme huviga ootama millal langeb see võimatuna näiv rekord. 

PÜSIGE LAINEL!