14. august 2018

Zaitsev ujus ennast EM-il Eesti aasta parimaks ujujaks

Lõppenud Euroopa meistrivõistlustel tõusis koondise esinumbriks 20-aastane Daniel Zaitsev, kes pääses 50 meetri liblikujumises poolfinaali ja ujus Eesti rekordi numbritega 23.58. 

Selle ujumisega sai selgeks tõsiasi, et Zaitsev on ujunud ennast Eesti aasta parimaks ujujaks kui keegi detsembris lühiraja MM-il just medalit ei võida. 

Eesti parima (mees)ujuja konkursi võib praktiliselt juba kinni lüüa, sest Zaitsev tegi seda mida EM-il temalt oodati - pääs poolfinaali ja Eesti rekord. Kuna koondise teised ujujad pidid piirduma eelujumistega, siis ei ole hetkel kahtlust kes istub Eesti parima ujuja troonil. Märkmisväärne Zaitsevi 50 m liblikujumise rahvusrekordi juures on veel see, et ta täitis ka järgmise suve MM-i A-normatiivi (23.65) ning suure tõenäosusega jääbki ainukeseks A-normatiivi alistajaks. Kusjuures ülejäänud eestlased on normist päris kaugel. 

Aga miks Zaitsev ikkagi on Eesti aasta parim ujuja? Esiteks, peame tunnistama fakti, et EM toimus 50 meetri basseinis mitte lühirajal. Teiseks, poolfinaal on ikkagi poolfinaal ja kui keegi teine Zaitsevi tasemele ei küündinud, siis on asi selge. Muidugi on detsembris toimumas lühiraja MM, mis kõlab uhkelt ja värki, kuid tegemist on lühirajaga millest ülejäänud maailmal on kama kaks. Jah, sinna tulevad mitmed suured staarid, kuid see ei ole õige bassein. 

Juhul kui keegi isegi peaks lühiraja MM-il pääsema finaali, siis Zaitsevi õige basseini saavutus kaalub selle igal juhul üles. Muidugi kui keegi peaks medali võitma, siis asjalood muutuvad, kuid hetkel oleks kellegi finaali jõudmine juba korralik vägitükk. Siiski peame ka Eestis hakkama mõistma, et eelkõige loevad saavutused pikas basseinis ning suur mäng peetakse just seal. Seega tegi Zaitsev Glasgow's vägeva jõudemonstratsiooni - Eesti rekord, poolfinaalipääs, MM-i A-normatiiv ja Eesti aasta parima ujuja tiitel. 

PÜSIGE LAINEL!