9. september 2018

Johnny Weissmüller - Ujumise olümpiavõitjast Hollywoodi filmitäheni

Kui panna ritta maailma kõigi aegade kuulsamad ujujad, siis on kahtlemata selles nimistus mees nimega Johnny Weissmüller. Noorematele spordisõpradele see nimi ehk palju ei ütle, kuid tegemist on mehega, kes ujus ennast olümpiavõitjaks ning hiljem oli suur Hollywoodi filmitäht.

Weissmüller, kelle karjääri parimad ujumisaastad olid 1920-ndatel, jäi enda karjääri jooksul võitmatuks. Ta võitis viis olümpiamängude kuldmedalit ja püstitas enam kui 60 maailmarekordit.

Ta sündis 1904. aastal Austria-Ungari impeeriumi alal Freidorfi linnas, mis tänapäeval kuulub Rumeeniale, kuid kogu pere kolis üsna peatselt Ameerikasse elama ja töötama. Et Weissmüller saaks esindada olümpiamängudel Ameerikat, siis märgiti tema sünnikohaks linn Windber ja sünniajaks USA-s sündinud noorema venna sünnipäev, et Weissmüller kindlasti saaks USA passi. 

Enda esimese maailmarekordi ujus Weissmüller 18-aastaselt 1922. aastal ujudes 100 m vabalt ajaga 58,6 sekundit. Ühtlasi sai temast esimene ujuja maailmas kes ujunud seda distantsi alla minuti. 1924. aasta olümpiamängudel võitis ta kolm- ja 1928. aastal kaks kuldmedalit. Lisaks võitis ta OM-il veel pronksmedali veepallis. Ühel hetkel hoidis ta enda nimel kõiki vabaltujumise maailmarekordeid ning neid püstitas ta karjääri jooksul ühtekokku 67. Aastal 1950 valiti ta ajakirjanduse poolt 20. sajandi esimese poole kõige paremaks ujujaks maailmas. Enda Los Angelese kodus palus Weissmüller enda kodu ümber ehitada ringikujulise basseini, mis oli umber 100 meetri pikkune. 

Hollywoodi filmitäht

Aastal 1929 sõlmis ta lepingu modelliagentuuriga ning reisis üle USA, et promoda ujumist. Samuti esines ta mõnes väiksemas filmiklipis ja tegi palju reklaame. Tähetund saabus 1932. aastal kui ta sõlmis seitsme aasta pikkuse lepingu USA ühe suurima meediakompaniiga ning ta sai endale ikoonilise rolli Tarzan. Film oli absoluutne hitt ning üleöö sai temast maailma kõige suurem filmistaar. 

Weissmüller mängis Tarzanit aastatel 1932-1948 ning astus üles 12. filmis. Just tema tegi Tarzani tegelaskuju nii populaarseks nagu ta täna on. Pärast Tarzani rolli sai temast "Jungle Jim" tegelaskuju, kes oli sarnane Indiana Jonesile ning neid filme tegi ta kokku 16 ning lisaks vändati samast tegelaskujust 27-episoodiline telesari. 

Weissmülleri poeg rääkis loo kui tema isa mängis Kuubas toona revolutsiooni ajal golfi ning sõdurid olid ta ümber piiranud ning relvadega teda ähvardanud. Kuna Weissmüller sõduritega ühte keelt ei osanud rääkida, siis tegi ta enda maailmakuulsat Tarzani hüüet (vaata siit) ning sõdurid hakkasid koheselt karjuma "see on Tarzan", "see on Tarzan". Pärast seda sõdurit mitte ei lasknud Weissmülleril minna vaid pakkusid talle eskorti hotellini. Pärast Weissmüllerit on mitmed näitlejad mänginud Tarzanit, kuid teda peetakse nö. õigeks Tarzaniks.  

PÜSIGE LAINEL!