7. detsember 2015

14 huvitavat fakti Eesti ujujate kohta tänavusel lühiraja EM-il

Martin Allikvee Iisraelis
Viis päeva kestnud Euroopa lühiraja meistrivõistlused Iisraelis Netanya linnas on läbi saanud ning Eesti koondise esitused olid igati korralikud. Kokku ujuti 10 Eesti rekordit ning kolmel korral pääseti finaali. Siinkohal oleks huvitav välja tuua 14 huvitavat fakti, eestlaste esituste kohta.

1. Eesti koondis oli täpselt sama suur, kui kaks aastat tagasi toimunud lühiraja EM-il Herningis. Võistkonna suuruseks oli taas 15 Eesti ujujat.

2. Ralf Tribuntsov pidi taaskord tegema 50 m selilis ümberujumise, et selgitada viimane finalist. Ning taaskord oli vastaseks sama mees - türklane Baslakov Iskender. Sama stsenaarium oli ka kaks aastat tagasi Herningis.

3. Viimane kord kui Martti Aljand ei pääsenud lühiraja EM-il finaali oli aastal 2008 Horvaatias Rijekas. Huvitava faktina võib tuua ka selle, et toona ujus Aljand 100 m kompleksi samuti ajaga 53.97, täpselt sama mis see aasta Iisraelis.

4. Eesti naised ei püstitanud tänavusel lühiraja EM-il mitte ühtegi isiklikku rekordit.

5. Kunagi varem pole ühel lühiraja EM-il poolfinaalist välja jäänud kaks eestlast vaid sajandikuga. Ebaõnne sõdurid kes vaid 1 sajandikuga poolfinaalist välja jäid olid - Martin Allikvee (100 m rinnuli 59.34) ja Martti Aljand (100 m kompleksi 53.97).

6. Ralf Tribuntsov ujus ühe päeva jooksul viis korda 50 m selili - 4x50 m kombineeritud teateujumise eelujumine ja finaal, individuaaldistantsi eelujumine, poolfinaal ja ümberujumine. Türklane Iskender ujus aga kuus korda, lisaks ka individuaaldistantsi finaalis.
Ralf Tribuntsov
7. Kui naised ujusid 0 isiklikku rekordit võistluste käigus, siis mehed parandasid enda isiklikke tippmarke 19 korral.

8. Kõige rohkem võistlusstarte naistest tegi Maria Romanjuk (5 starti), meestest tegi enim starte Ralf Tribuntsov (12 starti).

9. Kõige vähem võistlusstarte nendel võistlustel tegi aga Henri Reinsalu, kes startis vaid 200 m vabaltujumises.

10. Koondise vanim liige oli Martti Aljand (28 aastat) ning noorim Sigrid Sepp (17 aastat). Koondise keskmiseks vanuseks oli 20 aastat.
Gyurta tuli OM-võitjaks Londonis 200 m rinnuliujumises

11. Ainukesed Eesti ujujad, kellel avanes võimalus olümpiavõitjaga ühes vahetuses ujuda olid Martin Liivamägi, Martin Allikvee ja Martti Aljand. Liivamägi ujus OM võitjaga koos 200 m rinnuliujumise finaalis ning Allikvee ja Aljand 100 m rinnuli eelujumises. Olümpiavõitjaks oli ungarlane Daniel Gyurta.

12. Lühiraja EM-il pole kunagi eestlastest ujunud kaks õde ühes ja samas vahetuses. Tänavu see juhtus kui Sigrid ja Kätlin Sepp startisid ühes vahetuses 100 m seliliujumises.

13. Esmakordselt Euroopa lühiraja meistrivõistlustel osalesid 5 Eesti ujujat - Sigrid Sepp, Vladislav Pašurin, Karl Johann Luht, Henri Reinsalu ja Daniel Zaitsev. Täiskasvanute tiitlivõistluste debüüdi aga tegid Luht, Pašurin ja Zaitsev - kõik mehed on ka treeningukaaslased. 

14. Eestlased pääsesid tänavu 3 korda finaali, 9 korda poolfinaali, püstitati kokku 8 individuaalset- ja 2 teateujumise Eesti rekordit.

PÜSIGE LAINEL!