25. detsember 2016

Eesti-Soome ühised lühiraja meistrivõistlused - kumma riigi ujujad on edukamad?

Suured ujumisvõistlused selleks aastaks on lõppenud ning tihtipeale meeldib meile ennast naabritega võrrelda. Kui oleksime ühendanud tänavu Soome ja Eesti lühiraja meistrivõistlused, siis kes oleksid olnud edukamad - kas meie või põhjanaabrid?

Võtsin aluseks Soome lühiraja meistrivõistlused, mis toimusid novembrikuu keskpaigas ning Eesti lühiraja meistrivõistlused, mis lõppesid vähem kui nädala eest.

Arvesse ei läinud teateujumised, sest meil ja soomlastel on erinevad distantsid. Lisaks ei arvestanud ma ka 800 m- ja 1500 m vabaltujumist, mis detsembri lõpus eestlaste võistluskavva ei kuulunud. Seega meeste ja naiste arvestuses jagati ühtekokku 96 medalit. Ühiste meistrivõistluste arvestuses oleksid Eesti ujujad võitnud 35 medalit, aga nüüd kõigest lähemal. 

Eesti mehed põhjanaabritest kangemad

Kui võrrelda Eesti meeste ja Soome meeste tulemusi lühiraja meistrivõistlustel, siis oleme üsna võrdsed. Eestlased võitsid ühtekokku 27 medalit ja Soome mehed 21 medalit. Kuid siiski oleme enda põhjanaabritest gramm kangemad. 16 peetud individuaaldistantsist võitsime lausa 12. Enim esikohti saavutas Kregor Zirk, kes oli parim 200 m- ja 400 m vabaltujumises ning 200 m liblikujumises. Kahe esikohaga lahkusid ühistelt meistrivõistlustelt Ralf Tribuntsov (50 m- ja 100 m selili), Martin Liivamägi (200 m- ja 400 m kompleksi) ja Martin Allikvee (100 m- ja 200 m rinnuli). 

Daniel Zaitsev
Kord said poodiumi kõige kõrgemale astmele astuda ka Pjotr Degtjarjov (100 m vabalt), Daniel Zaitsev (50 m liblikat) ja Martti Aljand (100 m kompleksi). Ainuke ala kus Eesti mehed poodiumile ei pääsenud oli üllatuslikult 50 m rinnuliujumine, kus parimana saavutas Liivamägi alles neljanda koha. Soomlased jätsid esikoha koju veel 50 m vabaltujumises, 200 m seliliujumises ning 100 m liblikujumises. Medaliteni küündisid Eesti meestest veel Karl Johann Luht ja Cevin Anders Siim

Võib julgelt väita, et kui oleksime pidanud ühised meistrivõistlused, siis Eesti mehed oleksid hästi hakkama saanud. Siiski on Soome meestel vastus olemas, sest Kanadas toimunud lühiraja MM-il pääsesid Soome mehed kahel korral finaali ning kahel korral poolfinaali. Meil oli vastu panna vaid üks poolfinaalikoht. 

Soome naised tegid uut ja vana

Kui meeste osakond tegi enda töö Eesti-Soome lühiraja meistrivõistlustel korralikult ära, siis Soome naised olid võrreldes eestlastega nagu teiselt planeedilt. Soomlannad võitsid 48 võimalikust medalist 40 medalit ning ainsa alavõidu suutis eestlannadest saavutada Kertu Ly Alnek ja seda 200 m vabaltujumises. Alnek saavutas veel hõbemedali ka 100 m vabaltujumises.

Jenna Laukkanen pääses lühiraja MM-il
kolm korda finaali
Eesti naistest kõige enam medaleid võitis Maria Romanjuk, kes pääses poodiumile neljal korral. 200 m rinnuli- ja 200 m kompleksujumises pälvis ta hõbemedali. 100 m rinnuli- ja 100 m kompleksujumises aga pronksmedali. Kolmas ja viimane Eesti naine kes poodiumile ennast ujus oli Kätlin Sepp. 100 m seliliujumises astus Sepp poodiumi kolmandale astemele ning poole pikemal distantsil pälvis hõbemedali. 

Soomlannade üldine tase oli väga kõrge ning seda näitas ka Kanadas toimunud lühiraja MM. Neljal korral pääsesid Soome naised finaali ning kahel korral poolfinaali. Eestlannade parim koht lühiraja MM-il oli 34. koht. Kuna Soome meistrivõistlused toimuvad formaadis eelujumine ja finaal, siis oli kõigil põhjanaabritel teha parim tulemus just õhtul. Eesti meistrivõistluste miinuseks oli, et enda põhialal pidid mitmed ujujad võitlema medalite nimel hommikul vara, mis pärsib sooritust päris paljudel. 

Suures medalitabelis pidime soomlaste paremust 61-35 tunnistama. Mehed alistasid enda konkurendid seisuga 27-21 ning naised pidi leppima konkurentide paremusega 8-40

PÜSIGE LAINEL!