18. september 2018

ÜLEVAADE: Mida oodata tänavusest lühiraja hooajast?

Eesti ujujad on hoolega valmistumas 2018. aasta lühiraja hooajaks mis kulmineerub ujujatele ja ujumissõpradele detsembris toimuva lühiraja MM-iga. Kuid peale MM-i toimub veel mitmeid sündmusi ning nüüd pikem ülevaade mida oodata tänavusest lühiraja hooajast.

Lühiraja MM toimub tänavu Hiinas Hangzhous 11.-16. detsembrini ning A-normatiivi on eestlastest täitnud Martin Allikvee, Daniel Zaitsev ja Kregor Zirk.

Need kolm meest on Hangzhous kindlasti ka stardis. Kahjuks jääb tiitlivõistlustest eemale mitmel korral lühiraja EM-i finaalis ujunud Ralf Tribuntsov, kes keskendub USA-s ülikooli lõpetamisele. Samuti on Ameerika mandril kooliga hõivatud Karl Johann Luht kellel on seljataga edukas suvi ning kes oleks kahtlemata suuteline Hiinas poolfinaali ennast ujuma. 

Tänavu tõotab tulla viimaste aastate kõige tugevam lühiraja MM ning eestlastelt tuleb kahtlemata oodata vähemalt poolfinaalkohta. Võimatu ei ole ka finaal, kuid see nõuab mõnelt Eesti ujujalt 100% õnnestumist. Kaks aastat tagasi osales lühiraja MM-il neli eestlast ning toona pääses ainsa eestlasena poolfinaali Martin Liivamägi, kes pälvis 100 m kompleksujumises 16. koha. Oktoobri alguses saame MK-etapil Budapestis kaasa elada mitmetele Eesti koondislastele. 

Kodused mõõduvõtud

Kaheks suuremaks koduseks mõõduvõtuks saab olema 10.-11. novembrini peetav Kalev Open ja 20.-22. detsembrini toimuvad Eesti lühiraja meistrivõistlused. Kalev Openil teevad paljud meie koondislased viimased kontrollstardid enne lühiraja MM-i ning kontrollivad enda hetkevormi. Kuna paljud koondislased lühiraja MM-ile ei pääse või lihtsalt ei sõida, siis rihitakse tippvormi Eesti meistrivõistlusteks. 

Noored ja juuniorid jagavad Eesti meistrivõistluste medalid 23.-25. novembrini, kuid meie parimate juunioride jaoks saab selle lühiraja hooaja põhisündmuseks olema ikkagi Põhjamaade juunioride meistrivõistlused, mis toimuvad 7.-9. detsembrini Soomes. Mullu tegi juunioride koondis viimase 11 aasta kõige viletsama esituse, kuid loodetavasti tänavu tehakse vigade parandus. 

Rekordid vajavad uuendamist

Meie tippujujatel saavad sihikul olema ka erinevad Eesti rekordid. Miko Mälbergi 50 m vabaltujumise Eesti rekord 21.54 tähistab tänavu enda esimest juubelit ehk saab 10. aastaseks. Eelmisel aastal ujus Daniel Zaitsev kaks basseinipikkust tulemusega 21.77 ning liikus rekordile lähemale, miks mitte tänavu rekordnumbrid enda nimele võtta. Kusjuures Mälbergi tipptulemus on kõige vanem individuaalne meeste ujumise Eesti rekord lühirajal. 

Zaitsev hakkab jahtima ka enda nimele kuuluvat 50 m liblikujumise rekordit (22.88) ning Kregor Zirk hakkab enda rahvusrekordeid samuti ohustama. Üllatuslikult on endiselt veel 200 m rinnuliujumise rahvusrekord Natalia Hissamutdinova (nüüd Mäting - toim.) käes ja kuigi Maria Romanjuk on sellele tulemusele mitmel korral väga lähedal olnud, siis täistabamust ei ole veel tulnud. Huvitav saab olema jälgida ka naiste 100 m seliliujumist ning kas Aleksa Gold suudab viia rahvusrekordi esmakordselt alla minuti ja poole pikemal maal alla 2.10. Igatahes pöidlad pihku, et talvel ootaks meid lisaks lumele ka rekorditesadu. 

PÜSIGE LAINEL!