16. mai 2018

Kas Eneli Jefimova on tõesti Eesti ujumise imelaps või on kogu teema liiga suureks puhutud?

Sellel hooajal on tõelise komeedina Eesti ujumismaastikule lennanud 11-aastane Sillamäelt pärit Eneli Jefimova. Vaatamata enda noorele vanusele on ta juba praegu kuulumas Eesti rinnuliujumise paremikku ning purustamas iga võistlusega aina uusi rekordeid. 

Jefimova tegi enda nime kõigile teatavaks Eesti lühiraja meistrivõistlustel kui ta vaid 10-aastasena (!!!) võitis täiskasvanute arvestuses 200 m rinnuliujumises pronksmedali. Üritamegi nüüd vaadelda kas tegemist on tõesti Eesti ujumise imelapsega või on kogu teema liiga suureks puhutud.

Eesti rinnuliujumise paremik naistel on muidugi väga kitsas ring, sest sinna kuulub ainult viimase kolme aasta parim naisujuja Maria Romanjuk. Natukene tühja maad ning siis juba 11-aastane Eneli Jefimova. See, et Efimova talvel lühiraja meistrivõistlustel medali võitis on ühest küljest väga rõõmustav, aga teisest küljest väga masendav. Me kõik peaksime olema äärmiselt õnnelikud, et noor ujuja ennast poodiumile võitles, kuid teisalt on naiste ujumise tase Eestis olnud viimasel viiel aastal väga kõikuv. Asi on minemas paremuse suunas, kuid tasemevahe meestega on ilmselge. Seega on väga lihtne teha järeldus, et Efimova poodiumile pääsemine (ja tema tulemused) on ülevõimendatud, sest naiste tase on läbi lillede ütlemata kehva.

Üks asi on võrrelda Efimovat Eesti ujujatega ning teine asi maailmas omavanustega. Panemegi nüüd noore ujuja tulemused ka maailmakonteksti. Sillamäelt pärit piiga osales hiljuti Venemaal toimunud kõrgetasemelisel võistlusel kus olid kohal kõik parimad Venemaa noorujujad kes on eestlannaga sama vanad. Tulemused olid pehmelt öeldes jahmatavad, Efimova alistas 100 m rinnuliujumises parimad idanaabrid enam kui kahe sekundiga ja püstitas võistluste rekordi. Kahjuks Eestis ei oska ka ujumisringkonna inimesed seda saavutust hinnata, kuid fakt on see, et tegemist on suure saavutusega.

Heidame nüüd pilgu maailma parima ujumiskantsi Ameerika Ühendriikide suunas. Efimova asetseb enda 100 m rinnuliujumise tulemusega USA 11.-12. aastaste kõigi aegade edetabelis 23. kohal. Poole lühemal distantsil platseerub ta praegu 25. kohale. Ning selles edetabelis on tal võimalik veel tõusta jõudsalt, sest 13-aastaseks saab ta alles 19 kuu pärast. Kui Efimova oleks ameeriklane, siis ta oleks hetkel kogu riigi parim 11.-12. aastane ujuja nii 50- kui ka 100 meetri rinnuliujumises. Vot see on kõva sõna!

Toetame ja elame Efimovale südamest kaasa

Väga kurvaks teeb, et mitmed vanema generatsiooni Eesti ujumistreenerid ütlevad Efimova kohta, et küll see areng ükskord kinni jääb või varsti saab tal andekus otsa jne. Täiesti absurdsed ja lubage öelda arulagedad väljaütlemised. Ei ole mitte ühtegi fakti, mis tõestaks, et Eneli Jefimova areng peaks seisma jääma. Ja isegi kui jääb, siis miks me ei peaks talle praegu kaasa elama? Ta on tegemas midagi enneolematut Eesti ujumise ajaloos, tema toetus peaks olema hetkel taevani. Alaliit peaks maksma talle "superandeka" toetust (mida pole olemas), aga mis tuleks tekitada meie väga noortele ujujatele. Üritame luua talle tingimused, et ta saaks muretult püüelda maailma tipu suunas. 

Leedulanna Ruta Meilutyte täht lõi särama 13-aastaselt ning vaadake mis juhtus. Kaks aastat hiljem tuli ta vaid 15-aasta vanusena olümpiavõitjaks püstitades ka maailmarekordi. Me keegi ei näe tulevikku ette mis saab meie ujumise imelapsest Efimovast, kuid meie võimuses on luua talle tingimused, et heade tulemuste saavutamine on vältimatu. Seega pöidlad pihku ning elame meie noorujujatele kaasa, sest kunagi ei tea millal kellegi täht võib särama lüüa!

PÜSIGE LAINEL!