6. juuli 2018

Ungarlased ja venelased jätkavad juunioride EM-il vägeva hooga, Läti ujuja rahvusrekordiga viies

Helsingis peetavatel Euroopa juunioride meistrivõistlustel on teine võistluspäev läbi saanud. Sarnaselt avapäevale domineerisid ka teisel päeval enamasti Ungari ja Venemaa koondise ujujad. 

Eile kaks kuldmedalit võitnud ungarlanna Ajna Kesely sai kaela enda võistluste kolmanda kuldmedali ning seda ülekaaluka võiduga 400 meetri vabaltujumises.

Kesely kohendas võistluste rekordit enam kui kaks sekundit ja edestas lähimat konkurenti viie sekundiga saades ajaks 4.05,89. Noor Ungari tulevikulootus võitis selle distantsi juunioride EM-il kolmandat aastat järjest ning on nüüd karjääri jooksul saanud kaela 13 kuldmedalit nendelt võistlustelt. 

Väga tuline oli meeste 100 m seliliujumine kus kuldmedal läks jagamisele venelase Kliment Kolesnikovi ja rumeenlase Daniel-Christian Martini vahel uue võistluste rekordiga 53.52. Tihe oli heitlus ka nende seljataga, sest kohad 3.-6. mahtusid vaid 0,06 sekundi sisse. Venelased võitsid teisel päeval veel meeste 200 m rinnuli- ja naiste 200 m seliliujumise. 

Läti imetüdruk rahvusrekordiga viies

Alati vaatemängulises 100 m vabaltujumises napsas kindla võiduga tiitli britt Freya Anderson ajaga 54.65. Üle pikkade aastate pääses finaali lätlane kus 15-aastane Ieva Maluka võitles endast kaks aastat vanemate tüdrukutega välja kõrge viienda koha ning seda uue Läti rekordiga 55.94. Medal jäi meie naabril 0,25 sekundi kaugusele. 

Naiste 200 m liblikujumises astus poodiumi kõige kõrgemale astmele ungarlanna Blanka Berecz, soomlana Laura Lahtinen lõpetas finaali kuuendana. Ungari ujuja säras ka meeste 1500 m vabaltujumises kus Akos Kalmar tuli võitjaks uue võistluste rekordiga 15.04,91.

Teise päeva lõpetas sega 4x100 m vabalt teateujumine kus Venemaa koondis kellelegi sõnaõigust ei jätnud ning tuli taas võitjaks. Venemaa on seni võitnud kõik kolm teateujumist. Esmakordselt Euroopa juunioride meistrivõistluste ajaloos võitis medali Moldova ujuja kui Tatiana Salcutan lõpetas naiste 200 m seliliujumise kolmandana. Nüüd on medali nendelt võistlustelt võitnud 44. erineva riigi esindajad. 

Medalitabelis on liidrikohal Venemaa, kes on kahe päeva jooksul võitnud 10 medalit millest seitse on kuldsed olnud. Ungari on teisel kohal ja Suurbritannia kolmas. Täna on võistluste üks põnevamaid päevi, sest kavas on meeste 200 m liblikujumise finaal kus stardis maailma hooaja tippmargi valdaja. Lisaks meeste kuninglik 100 m vabaltujumise finaal, mis on võistluste üks suurimaid tõmbenumbreid alati olnud. Omad lootused on ka Eestil, sest 50 m rinnuliujumises läheb starti Joonas Niine, kes mullu pääses poolfinaali.

PÜSIGE LAINEL!