5. juuli 2018

Ungarlased ja venelased särasid Euroopa juunioride meistrivõistluste avapäeval

Helsingis alanud Euroopa juunioride meistrivõistlustel on esimene võistluspäev seljatatud ning võimsalt on võistlust alustanud Ungari ja Venemaa koondised. Avapäeval võitsid need kaks riiki seitsmest võimalikust kuldmedalist lausa kuus. 

Avapäeva suurimaks staariks tõusis ungarlanna Ajna Kesely, kes võitis 400 m kompleks- ja 800 m vabaltujumise.

Kesely, kes mullu võitis viis kuldmedalit, alustas Helsingis võistlust suurepäraselt. Esmalt astus ta poodiumi kõige kõrgemale astmele 400 m kompleksujumises (4.41,55) edestades lähimat konkurenti enam kui nelja sekundiga. Poolteist tundi hiljem oli ungarlanna taas vees ning tuli Euroopa juunioride meistriks 800 m vabaltujumises uue võistluste rekordiga 8.30,43

Ungari koondise teine suur täht Kristof Milak jäi löömatuks 400 m vabaltujumises. Kuigi Milak jäi isiklikust rekordist 1,5 sekundi kaugusele, siis ajaga 3.50,00 ta kuldmedali võitis. Homme ootab ungarlast ees 200 m liblikujumine kus ta on maailma hooaja tippmargi valdaja ning 100 m vabaltujumine kus ta on üles antud parima ajaga. 

16-aastane venelane Andrei Minakov tegi hea sissejuhatuse võistlusele võites 50 m liblikujumise ajaga 23.56. Minakovi saavutused teeb eriliseks asjaolu, et ta võistleb endast kaks aastat vanemate ujujatega. Hõbemedal sel alal läks Norra ujujale Tomoe Hvas Zenimotole. Venemaa koondis jäi võitmatuks naiste- kui ka meeste 4x100 m vabaltujumises ning on avapäeva järel juhtimas medalitabelit napilt Ungari ees. 

Läti imetüdruk jätkab üllatamist

Lätlastel on tänavu rõõmustamiseks palju põhjust, sest avapäeval pääses Ieva Maluka neidude 100 m vabaltujumises finaali. Endast kaks aastat vanemate tüdrukutega võistlev Maluka läbis eelujumises distantsi ajaga 56.23 ja poolfinaalis 56.20. Finaal tõotab tulla äärmiselt tasavägine, esimesed kaks tüdrukut on teistest sekundiga ees ning järgmised kuus tüdrukut mahuvad pärast poolfinaali vaid 0,11 sekundi sisse. 100 m vabaltujumise finaal peetakse täna õhtul kell 17:50. 

Põhjust rõõmustamiseks avapäeval oli ka soomlastel, sest kodupubliku ees ujunud Laura Lahtinen murdis ennast 200 m liblikujumises finaali ajaga 2.14,44. Esimesel võistluspäeval peale ungarlaste ja venelaste võitis kuldmedali veel britt Tatiana Belonogoff, kes oli parim 50 m rinnuliujumises ajaga 31.29.

PÜSIGE LAINEL!