29. juuli 2016

Allikvee ja Romanjuk enne Rio olümpiat: Eesmärk on anda endast parim

Maria Romanjuk ja Martin Allikvee
Juba järgmisel reedel avatakse Rio olümpiamängud ning ujujad hüppavad vette päev hiljem. Eestlastest murdis ennast Riosse Martin Allikvee ja Maria Romanjuk, kelle jaoks on need esimesed olümpiamängud. Eesmärk on mõlemal ujujal ühtne - anda endast parim.

Selge on see, et olümpiamängudel poolfinaali murda on meie ujujatel väga raske kui mitte võimatu. Aga see ei tähenda, et me ei peaks nende üle uhkust tundma. Siiski on nad ainukesed sinimustvalge lipu esindajad Rio basseinis.

Augustis 20-aastaseks saav Maria Romanjuk ei suuda siiani uskuda, et ta osaleb olümpiamängudel: "Saime juba varustuse ning lennupileti kätte, aga ikka minuni pole jõudnud see tunne, et ma tõesti sõidan olümpiamängudele." Romanjuk, kes on Dmitri Kapelini hoolealune, stardib Rios 9. augustil kui on kavas naiste 100 m rinnuliujumine. Hetkel hoiab eestlane tulemusega 1.09.49 selle ala kehtivat Eesti rekordit. 

Pärast Eesti meistrivõistlusi, mis toimusid juba poolteist kuud tagasi on ettevalmistus Romanjuki sõnul olnud rahulik ja mõnus. "Ettevalmistus on olnud hea ja olen nautinud igat treeningut." Juulikuus siirdusid meie ujujad treenima Slovakkiasse ning seejärel Itaaliasse. Siiski pole nii Romanjuki kui ka Allikvee ettevalmistus olnud ideaalne. Ujujatel oli eesmärk võistelda peale Slovakkia treeninglaagrit Horvaatias, aga kuna Eesti Ujumisliit ei suutnud meie ujujaid võistluseks õigeks ajaks üles anda, siis seepärast peavad Kapelini hoolealused Rios võistlema mitte ühegi kontrollstardita. "Oleks tahtnud testida ennast, oleks väga huvitav olnud näha paljuga ma suudaks ujuda," ütles Romanjuk. Siiski nendib ta, et Rios on eesmärk anda endast parim ning ujuda välja enda taseme. 

Ka Allikvee on pettunud, et ei saanud teha viimast kontrollstarti enne Riot: "Natuke olen ikka pettunud kuna organismile oleks olnud vaja viimast võistluspingutust ja stressimaandamist, et olümpial tunneksin ennast enesekindlamalt." 21-aastane Martin Allikvee pääses Rio olümpiale üsna viimasel hetkel. Maikuu lõpus Leedu meistrivõistlustel 200 m rinnuliujumises püstitatud Eesti rekord 2.12.80 oli nii kõva, et see tagas pääsu maailma kõige tähtsamale spordivõistlusele. Lisaks on 200 m rinnuliujumise Eesti rekord 34 kehtivast individuaalsest rahvusrekordist tugevuselt kolmas. 

Martin Allikvee
Ettevalmistus on Allikveel sujunud päris hästi kuigi mainib, et ehk on valmistumine natukene lühikeseks jäänud: "Tunne on päris hea, kuigi raske on ennast juba kolmas kord sel hooajal vormi viia. Aga mind aitavad emotsioonid ja arusaam, et võistlen enda elu suurimal võistlusel." Samuti hakkab Kapelini hoolealusele lõpuks kohale jõudma, et ta osaleb olümpiamängudel. "Nüüd kui juba varustus ja lennupilet käes, hakkab mulle vaikselt kohale jõudma, et ma lähengi olümpiale," märgib ujuja. 

Eesmärkidest ei taha paljud ujujad enne olümpiat rääkida, aga Allikvee väidab, et tema jaoks tähendab olümpiale jõudmine juba võitu. Ning teekond sinna polegi olnud lihtne, sest lausa üheksa meest (k.a Allikvee) ületas 800 FINA punkti piiri kui toimus olümpiale kvalifitseerumine. Siiski loodab eestlane ujuda hooaja parima tulemuse mis tähendaks ka uut Eesti rekordit. "Lähen endast parimat andma ning kui kõik õnnestub, siis võib sündida ka uus Eesti rekord." Samuti meenutab Allikvee enda nooruspõlve. "Mäletan neid aegu kui vaatasin olümpiamänge televiisorist, nüüd saan kõike nautida oma silmaga. Uskumatu tunne on tegelikult, mida on raske sõnadega seletada."

Ujumisprogramm algab 6. augustil. Martin Allikvee hüppab vette 9. augustil ning Maria Romanjuk kaks päeva varem 7. augustil.

PÜSIGE LAINEL!